Ydinosaamisesta henkilöbrändiin

Korkeakouluympäristöstä työmarkkinoille siirtyminen voi joskus tuntua hyppäykseltä tuntemattomaan. Työllistyä pitäisi, mutta miten töitä haetaan? Toisinaan työkokemusta ei vielä ole tai sitä on kertynyt joltain muulta kuin omalta alalta. Toisinaan oman alan kokemusta on, mutta kokemus on vähäistä.

Uuden ja jännittävän äärellä kannattaa pitää mielessä muutamia asioita, joilla voi saavuttaa tavoitteensa työnhaussa.

  • Hae töitä eri kanavista: perinteisten työnhakuforumien lisäksi rekrytointia tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Markkinoilla on myös runsaasti piilotyöpaikkoja. Verkostoidu, kysele ja kuuntele.
  • Sosiaalisen median profiilia käytettäessä on hyvä tuntea oma alansa ja sen keskeinen sanasto. Tutustu paitsi työpaikkailmoituksiin, myös muiden profiileihin. Mieti, millä hakusanoilla haluaisit tulla löydetyksi.
  • Pysähdy pohtimaan omaa ydinosaamistasi. Tiedosta, missä olet hyvä ja opettele myös kertomaan siitä niin paperilla kuin haastattelutilanteessakin. Mieti myös, mitä vastaisit muissa tilanteissa, joissa ammatillisesta osaamisestasi ollaan kiinnostuneita.
  • Muista, että työhakemus ja ansioluettelo täydentävät toisiaan. Lyhyen hakemuksen viimeistelee laveampi CV. Jos työkokemusta on niukasti, voit rakentaa hakemuksestasi pidemmän ja pitää ansioluettelon yksinkertaisempana. Myös harrastuksista ja luottamustehtävistä kannattaa mainita ansioluettelossa.
  • Tiedä, mihin olet oikeutettu – myös palkan suhteen. Palkaton harjoittelu on perusteltua ainoastaan harvoin, eikä palkattomassa harjoittelussa muodostu työsuhdetta. Lue lisää täältä.
  • Muista, että kehität omaa henkilöbrändiäsi jatkuvasti – halusit tai et. Se, miten kommunikoit yhteisön kanssa tai miten kohtaat esimerkiksi työnantajat töitä hakiessasi, vaikuttaa aina ihmisten käsitykseen sinusta ammatillisella kentällä.

Työtä hakiessa on hyvä tiedostaa, mihin on tähtäämässä. Kyse ei ole ainoastaan siitä, mitä voit työnantajalle tarjota, vaan myös siitä, mitä työnantaja tarjoaa sinulle. Pääsetkö hyödyntämään kykyjäsi? Kehittääkö työ sinua toivomallasi tavalla? Optimaalisessa tilanteessa työsuhde hyödyttää kaikkia osapuolia ja saa niin työnteon kuin palkanmaksunkin tuntumaan mielekkäältä.

Millainen on hyvä työsopimus? Tutustu aiheeseen täällä.

 

 

2018-01-24T15:29:39+00:00