Hyvä työhakemus kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi kaiken, mitä toivot työnantajan tietävän sinusta sekä hakijana että persoonana.

Oleellista on kertoa koulutustaustasta sekä työkokemuksesta. Hyvä työhakemus antaa sinusta hakijana mahdollisimman positiivisen ensivaikutelman. Harkinnan mukaan voi avata myös omia kiinnostuksen kohteita sekä harrastuksia – varsinkin, jos ne tuovat sinusta esiin puolia, jotka voivat olla eduksi hakemassasi työssä.

Hakemukseen kannattaa liittää myös kuva. Tämä saa hakemuksesi tuntumaan henkilökohtaisemmalta.

Kun mahdollisesti sopivasta työstä kertova ilmoitus löytyy, lue se ajatuksella läpi ja mieti, mitkä asiat omassa osaamisessasi ja luonteessasi ovat ehdottomia vahvuuksia haettavaa paikkaa ajatellen. Pohdi myös, miksi haluat töihin juuri tähän yritykseen ja miksi juuri sinut kannattaisi palkata. Tuo nämä ajatukset esiin hakemuksesi tekstissä.

Muista kirjoittaa nimesi ja yhteystietosi työhakemukseen. Hakemuksen ei tarvitse olla kovin pitkä, maksimissaan yksi sivu riittää. Mikäli hakemuksesi kuitenkin kokonaisuutena pitää sisällään useita sivuja (varsinaisen hakemustekstin lisäksi esimerkiksi työnäytteitä), huolehdi että nimesi on niistä jokaisessa.

Muista kirjoittaa nimesi ja yhteystietosi myös ansioluetteloon!

Ansioluettelon kohdentaminen

Kun haettavia työpaikkoja on samalla kertaa useampia tarjolla, moni lähettää jokaiseen paikkaan lähes saman tai peräti täsmälleen saman hakemuksen, jonka liitteenä on sama CV. Sekä työhakemus että CV kannattaa kuitenkin aina pyrkiä kohdentamaan kyseessä olevaa paikkaa ajatellen.

Ansioluetteloa ei tarvitse kirjoittaa joka kerta kokonaan uudestaan. Sen sijaan:

 

  • Työstä itsellesi vakiomuotoinen ansioluettelo esimerkiksi Word-tiedostona, jota voit jatkuvasti päivittää ja tarvittaessa muokata. Tämä peruspohja voi sisältää elämäsi jokaisen työpaikan ja -keikan aivan ensimmäisistä kesätyökokemuksistasi lähtien.

 

Ansioluettelo sisältää yleensä myös koulutushistorian. On makuasia, haluaako CV:ssa esitellä ensin koulutus- ja työhistoriansa vai toisin päin. Mikäli tilanteesi on se, että paikan kannalta oleellista koulutusta on enemmän kuin työkokemusta, kannattaa kuitenkin aloittaa koulutuksesta.

Tämän jälkeen voit miettiä, mikä työhistoriassasi on relevanttia kokemusta paikkaa ajatellen. Nämä työpaikat voit copypastella nostaa tekemäsi ansioluettelon kärkeen kronologisessa järjestyksessä ja esimerkiksi kirjoittaa tehtävän perään, mitä valmiuksia se on sinulle antanut liittyen haettavana olevaa paikkaa ajatellen. 

Työhakemuksen ja CV:n on tarkoitus täydentää toisiaan eli pyri välttämään toistoa. Älä siis kerro ansioluettelossa suoraan samoja asioita, kuin mitä olet kertonut varsinaisessa hakemustekstissä. Mikäli CV on suppea, voit kirjoittaa laajemman hakemustekstin ja vastaavasti mikäli ansioluettelolla on jo kiitettävästi mittaa, voi itse hakemus olla lyhyempi.

Työkokemus – kaikki peliin?

Seuraavana sopii pohtia, miten tuoda muu työkokemus esille – vai tuodako ollenkaan. Esimerkiksi kahden viikon mittainen kesätyö sukulaistädin taimitarhalla vuonna 2009 ei välttämättä enää vuonna 2018 palvele tarkoitustaan ansioluettelossa. Mikäli kuitenkin arvelet, että moninainen työkokemus on etu tai haluat työnantajan tietävän koko työhistoriasi, haettavan tehtävän kannalta vähemmän oleellisen kokemuksen voi järjestää esimerkiksi otsakkeen “muu työkokemus” alle. Vaihtoehtoisesti sen voi kertoa myös vapaamuotoisemmin ja korostaa, että useita työpaikkoja sisältävä, pitkälle ulottuva ja värikäskin työhistoria kertoo ahkeruudesta sekä avoimesta asenteesta elämää kohtaan.

Mikäli työhistoria ei ole kovin pitkä tai sitä ei ole vielä ollenkaan, voi ansioluetteloon listata koulutushistorian, muutamia harrastuksia  ja kiinnostuksen kohteita, saavutuksia niiden parissa sekä niitä omia vahvuuksia, joista uskoo olevan hyötyä kyseistä työtä hakiessa.       

Paitsi että fiksusti kohdennettu hakemus ilahduttaa rekrytoijaa, palvelee se myös omaa etuasi: kun valmistelet hakemuksesi ja ansioluettelosi huolella ja pohdit, miksi haluat haettavaan työhön ja miksi juuri sinä olisit siihen sopiva tekijä, valmistaudut samalla myös mahdollisesti edessä olevaan työhaastatteluun.

 

Vinkki!

Muista myös visuaalinen puoli – jo pelkästään tekstinkäsittelyohjelmalla pystyy luomaan hauskan näköisen hakemuksen fontteja, fonttikokoja sekä erilaisia asetteluoptioita hyödyntäen. Netistä löytyy myös ilmaisia ja suhteellisen helppoja suunnitteluohjelmia (esimerkiksi Canva), joilla vähän kokemattomammankin on mahdollista luoda työhakemukselle ja CV:lle erottuva graafinen ilme. Tutustu vaihtoehtoihin ja kokeile, millaista jälkeä saat aikaan, mutta ellet ole hakemassa nimenomaan graafisen alan paikkaa tai työtä jossa visuaaliset näkemykset ovat hyvin tärkeitä, muista että työhakemus kannattaa kuitenkin valmistella mieluummin sisältö kuin ulkonäkö edellä.

 

Lue myös:

Korkeakoulusta työmarkkinoille – miten töitä haetaan? 

Suunta hukassa? Seuraa sisäistä paloa! 

2018-01-22T19:50:11+00:00