Oletko tullut ajatelleeksi, että samaa työtä voi tehdä ja tavoitteisiin päästä monella eri tapaa? Maailmalla on paljon työnteon tekniikoita, joiden uskotaan lisäävän tuottavuutta ja parantavan motivaatiota. Trainee.fi esittelee nyt tekniikoista kolme.

Pomodoro-tekniikka

Pomodoro on työnteon tekniikka, jonka luoja on  90-luvulla yrittäjänä toiminut Francesco Cirillo. Nimi tulee tomaatinmuotoisesta ajastimesta, jolla Cirillo kellotti työntekoaan. Tekniikan ajatuksena on antaa uutta potkua työtehoon lyhyillä 25- minuuttisilla työrupeamilla. Pomodoro nojaa siis intensiiviseen työntekoon ja lukuisiin taukoihin. Sitä voisikin ajatella ikään kuin työn intervallitreeninä!

Pomodorissa työskennellään 25 minuutin pätkissä, keskeytyksettä ja ilman taukoja.  Kun ajastin ilmoittaa pätkän täyttyneen, pidät työstä vähintään kolmesta viiteen minuuttia mittaisen tauon. Jos olet tehnyt jo neljä pomodoro-pätkää putkeen, pidät yhden pidemmän, 15-30 minuutin mittaisen tauon.

Getting Things Done

GTD tunnetaan Suomessa nimellä aikaansaamisen taito. Sen luoja on yhdysvaltalainen tuottavuuskonsultti ja kirjailija David Allen. Hänen mukaansa ympäristömme on täynnä asioita, joista on tärkeää oppia seulomaan juuri ne oleellisimmat.

Aikaansaamisen taidossa opetellaan prosessia ja priorisointia; kun uusi asia, esimerkiksi jokin sähköpostilla välitetty pyyntö ilmaantuu, tulee vastaanottajan miettiä vaatiiko se välitöntä toimintaa. Jos vastaus on kyllä, tulee arvioida, onko kyseessä isompi projekti vai pienempi tehtävä. Jos jälkimmäistä, arvioidaan, viekö se alle kaksi minuuttia aikaa. Jos vastaus on edelleen kyllä, asia tehdään heti. Jos vastaus on ei, se joko delegoidaan tai siirretään odottamaan sopivaa hetkeä to do -listalle (tee heti kun mahdollista)  tai suoraan kalenteriin (tee tiettynä hetkenä).

Jos vastaanottaja on päätynyt siihen, että kyseessä on projekti, hän luo suunnitelman joka sisältää tarvittavat askeleet ja toimenpiteet, jotta projekti saadaan valmiiksi.

Jos vastaanottaja puolestaan tulee siihen tulokseen, että viesti ei ole oleellinen hoidettava juuri sillä hetkellä, sen voi viestistä riippuen joko poistaa kokonaan, merkitä ja siirtää odottamaan sopivaa hetkeä palata asiaan tai säilöä myöhempää tiedonhakua varten.

Lisää työnteon tekniikka GTD:stä (ja hyvin havainnollistavan kaavion) voit nähdä Ajanhallintablogin sivuilla.

Don’t break the Chain – Älä riko ketjua

Stand up -koomikkona ja näyttelijänä  tunnettu Jerry Seinfeld on luonut motivaatiotekniikan nimeltä Don’t Break the Chain, eli Älä riko ketjua. Tämä ei siis varsinaisesti ole työskentelytekniikka, vaan sen tarkoituksena on motivoida ja kannustaa aktiiviseen tekemiseen. Dont Break the Chain toimii hyvin esimerkiksi kuntoilussa, kirja- tai kotisivuprojektissa tai muussa vastaavassa, jossa on hyvä edistää tavoitetta joka päivä edes vähän. Tätä voi hyvin käyttää myös tsemppiapuna esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen.

Perusajatuksena on, että päivittäisen tekemisen seuraaminen motivoi jatkamaan, kunnes päivittäisestä toiminnasta lopulta tulee tapa. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi kirjoittaa kirja, projekti edistyy parhaiten, jos kirjoitat hieman päivittäin. Jokainen päivä, jona tätä työtä tehdään, merkitään näkyvällä merkinnällä isoon seinäkalenteriin, joka myös sijaitsee näkyvällä paikalla. Mitä enemmän peräkkäisiä merkintöjä kalenteriin kertyy, sitä enemmän se motivoi ylläpitämään päivittäistä tekemistä.

Älä riko ketjua on myös hyvin armollinen metodi, sillä siinä ei eritellä, edistääkö tavoitettaan päivittäin viisi, viisitoista vai viisikymmentä minuuttia –  tärkeintä on, että edistää sitä edes hieman.

 

Lähteet:

Ajanhallintablogi

Getting Things Done

Pomodoro

 

Lue myös:

Suunta hukassa? Seuraa sisäistä paloa!

 

2018-04-24T13:05:06+00:00