Hyvä työhakemus tarvitsee fontin, joka välittää halutun viestin toivotulla tavalla. Sekä työhakemuksen että ansioluettelon tulisi olla siisti ja ammattimainen, mutta myös joukosta erottuva.

Mediasivusto Bloomberg julkaisi pari vuotta sitten artikkelin, jossa Times New Roman -fontti sai osakseen tiukkaa arvostelua.  Fontin käyttäminen esimerkiksi ansioluettelossa vertautui Bloombergin mukaan siihen, että työnhakija menisi työhaastatteluun verkkarit jalassa. Se antaisi laiskan ja piittaamattoman vaikutelman.  

Fonttisuunnittelija Teo Tuominen ei ole aivan yhtä tuomitseva:

“Pelkkä fonttivalinta ei määrittele, onko typografia hyvää vai huonoa. Hyvin käytettynä myös Times New Romanilla pääsee pitkälle, jos vain tietää, mitä tekee.”

Suunnittelija kuitenkin tiedostaa kyseisen fontin ongelmallisuuden.

Times New Roman on totuttu näkemään kaikissa ilmoitustaulujen lappusissa Comic Sansin kaverina. Siitä tulee helposti halpa ja amatöörimäinen vaikutelma.”

Tuominen kertoo, että Times New Roman suunniteltiin aikanaan hyvin tarkasti rajattuun käyttöön; sanomalehtiin 30-luvulla, jolloin painotekniikkaa oli nykyistä alkeellisempaa.

“Sitä ei siis ole missään nimessä tarkoitettu yleispäteväksi jokapaikan fontiksi.”

Millaista fonttia käyttää työhakemuksessa

Mikäli työhakemus pyydetään lähettämään tekstitiedostona, työhakemusta ja ansioluetteloa kirjoittaessa kannattaa käyttää jotain Wordin oletusfonttia. Tällöin varmistuu siitä, että vastaanottaja näkee asiakirjan toivotulla tavalla.  

“Luettavaksi tarkoitettu, selkeä fontti toimii. Esimerkiksi Calibri, Georgia tai Gill Sans”, Tuominen luettelee.

Jos työhakemus lähetetään PDF-tiedostona, voi tyyli olla vapaampi, sillä tässä tiedostomuodossa harvinaisempikin fontti esiintyy oikeanlaisena.

Tuominen vinkkaa myös, että kannattaa valita fontti, jossa on enemmän kuin yksi “leikkaus” eli regular ja bold (lihavoitu) ja mielellään myös kursivoidut tyylit. Eri leikkauksia ja fonttikokoja käyttämällä saa luotua tekstiin hierarkiaa, joka selkeyttää sisältöä ja auttaa informaation välittymisessä.

Miten erottua pelkällä tekstillä

Vaikka työhakemusta ja ansioluetteloa kirjoittaessa pidättäytyisikin selkeässä perusfontissa, voi hakemuksen ilmettä piristää muuten.

“Myös väri on typografinen työkalu”, Tuominen huomauttaa.

“Pienellä vaivalla hakemuksesta voi saada todella paljon paremman näköisen. Esimerkiksi otsikoissa voi käyttää jotain väriä pelkän mustan sijaan.”

Värien käytössä kannattaa kuitenkin varoa, ettei innostu liikaa.

Typografian ammattilainen suosittelee, että ansioluettelon ja työhakemuksen suunnittelee yhtä visuaalista linjaa noudattaen. Tämä luo kuvan, että hakemuksen eteen on nähty vaivaa. Se myös selkeyttää kokonaisuutta. Hyvä, hallittu kokonaisuus puolestaan on selkeä erottuvuustekijä.

 

NÄIN SYNTYY HYVÄ TYÖHAKEMUS – VINKIT TYPOGRAFIAAN

  • Suunnittele kokonaisuus

Valitse fontti tai fontit, joita käytät työhakemuksessa ja ansioluettelossa.

  • Muista kontrasti

Tee otsikoista selkeästi vahvemmat kuin muusta tekstistä. Tämän voi tehdä suurentamalla fonttikokoa, valitsemalla lihavoidun leikkauksen tai molemmat.

  • Käytä värejä

Ripottelemalla hakemukseen väriä, voi siitä saada paljon hauskemman näköinen. Älä kuitenkaan innostu liikaa!

 

Lähteet: Bloomberg

 

Lue myös:

Hyvä työhakemus ei synny sattumalta

Onko kesätyö vielä saamatta? Älä luovuta!

 

 

2018-06-15T10:37:07+00:00