Kesätyökauden alkaessa on edelleen mahdollista löytää työpaikka. Tarve tekijälle saatetaan huomata kesken kesälomakauden. Ole sinnikäs ja poimi täsmävinkit viime hetken työnhakuun!

“Ei kannata luovuttaa, jos perinteinen työnhaku ei tuota tulosta”, valaa Oikotie Työpaikkojen Joonas Pihlajamaa uskoa työtä etsiviin opiskelijoihin.

Myös Henna Pursiainen Akavan Opiskelijoista on samoilla linjoilla.

“Kannattaa olla sinnikäs loppuun saakka! Kesätyövoiman tarvetta voi olla hankala arvioida, jolloin tehdään myös viime tingan rekrytointeja. Ja tehtäviin jo valitut ovat voineet saada toisen tarjouksen, jolloin rekryprosessi joudutaan aloittamaan alusta”, Pursiainen toteaa.

Perhe ja lähipiiri on hyvä värvätä mukaan työnhakuun. Sukulaiset voivat pitää silmällä mahdollisesti ilmaantuvia työtehtäviä.  

Pihlajamaa kehottaa kokeilemaan myös sosiaalisen median voimaa.

“Somessa kannattaa verkostoitua ja olla esillä”, hän opastaa.

”Avoin hakemus esimerkiksi LinkedInissä kavereiden jakamana voi tuottaa tulosta”, Pursiainen täydentää.

Verkostoitumisesta on selvästi hyötyä: Sitran Työelämä-tutkimuksen mukaan vain noin joka neljäs työllistyy avoimeen työpaikkaan. Työpaikan voikin usein löytää juuri somen tai esimerkiksi tuttavien kautta.

Vaikka aktiivinen verkostoituminen ja someprofiilin rakentaminen olisivat jääneet vähemmälle, kannattaa omissa somekanavissa kertoa, että etsii kesätyötä.

Ole aktiivinen

Suuret yritykset koostuvat usein pienistä yksiköistä, joista osa ottaa kesätyöntekijöitä säännöllisesti, osa ei ja osalle asia ei ole tullut edes mieleen. Pihlajamaa kannustaa ottamaan yhteyttä suoraan rekrytoiviin yrityksiin ja niiden eri osastoihin.

“Työpaikkojen perään kannattaa aktiivisesti kysellä”, sanoo Joonas Pihlajamaa.

Kiinnostavia työtilaisuuksia voi löytää muutenkin. Mielenkiintoinen työpaikka voi tulla vastaan vaikka lehtijutussa.

“Jos yritys tuntuu vetävän puoleensa, sinne on hyvä lähettää avoin hakemus ja kertoa innostuksestaan”, Pihlajamaa vinkkaa.

Pihlajamaa toteaa, että usein unohdetaan hyödyntää harrastukset ja niiden mukanaan tuoma verkosto työnhaussa.

“Jos kuulut aktiivisena harrastajana johonkin seuraan, kysy rohkeasti töitä myös sieltä.”

Myös aiemmista kesätyöpaikoista voi kysyä, olisiko tälle vuodelle työtä tarjolla. Työnhakua voi halutessaan jatkaa pitkälle kesään, sillä tilanteet yrityksissä voivat muuttua myöhemminkin.

Jäikö työpaikka saamatta yrityksistä huolimatta?

Kesän voi käyttää hyödyksi myös muulla tavoin kuin töissä.

  • Tee kesäopintoja esimerkiksi avoimessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Edistyt opinnoissasi ja voit myös hakea opintotukea toimeentulon turvaksi kesäaikaan. Kannattaa kuitenkin tarkistaa kurssitilanne nopeasti, ettei ilmoittautuminen mene sivu suun.
  • Summersemester.fi on 23 ammattikorkeakoulun yhteinen portaali, jossa on nähtävillä ammattikorkeakoulujen kesäopintotarjontaa.
  • Avointen yliopistojen yhteistyöverkoston sivulta  löytyy linkit kaikkien avointen yliopistojen opetustarjontaan.
  • Kierrä itseäsi kiinnostavissa paikoissa. Vaikkei suoraa palkkausta pystyttäisikään tekemään, voit tuoda itseäsi esille ja saada tietoa ja vinkkejä siitä, minne ensi kesänä kannattaa hakea tai mistä etsiä syksyksi harjoittelupaikkaa.

Tarkista myös kansainväliset vaihto-ohjelmat, tarjolla olevat kesäkurssit ja työpaikat ulkomailla. Vinkkejä voi hakea Allianssin nuorisovaihdon sivuilta: www.nuorisovaihto.fi. Monet korkeakoulut järjestävät myös niin sanottuja summer schooleja, joihin voivat hakea kansainvälisten opiskelijoiden lisäksi myös oman korkeakoulun opiskelijat.

Lisävinkki: Etsi projektitöitä esimerkiksi kesäkonferenssien tutkimusavustajana. Voit myös kirjoittaa blogi- tai artikkelitekstejä, joita tarjoat julkaistaviksi eri alustoille.

 

 

Lue myös:

Trainee.fi – Miten töitä haetaan? 

2018-05-31T08:57:14+00:00