Miten säilyttää tasapaino työelämässä, kun tehtävää tuntuu tulevan ovista ja ikkunoista, palloja on ilmassa lukuisia yhtä aikaa ja päivät tuntuvat loppuvan aina kesken?

Muutos on paikallaan, jos työpäivä toisensa jälkeen tuntuu vain ja ainoastaan kaaoksesta selviytymiseltä. Työpäivän sujuvuutta voi parantaa  tekemällä muutoksia omaan arkeen ja myös opettelemalla ajanhallintaa. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi seuraaviin asioihin:

Opettele nousemaan aamuisin aina samaan aikaan

Hyvää ja tehokasta päivärytmiä on mahdoton muodostaa, jos menet nukkumaan ja nouset ylös milloin sattuu.  Yritä totuttaa itsesi heräämään aina tiettyyn aikaan ja jätä torkuttaminen. Jos olet suunnitellut nousevasi seitsemältä, mutta pääset sängystä ylös vasta varttia yli, yrität luultavasti kiireessä kuroa kiinni tuota menetettyä aikaa – ja päiväsi alkaa totaalisen kaoottisesti.

Vähennä kahvinjuontia

Trainee.fi:n toimituksessa ainakin tiedetään, että jos töissä haukotuttaa, ensimmäinen ajatus on usein ottaa lisää kahvia. Kofeiinin ylenmääräisessä nauttimissa on kuitenkin riskinsä – yli kolme kupillista kahvia päivässä voi aiheuttaa tärinää, ahdistusta ja yleisiä tyytymättömyyden tunteita. Jos työt jo muutenkin stressaavat, liiallinen kahvinjuonti saattaa piristämisen sijaan ainoastaan pahentaa olotilaa.

Määrittele aika, jona vastaat yhteydenottoihin

Olipa kyseessä sähköposti, soittopyyntö tai mikä tahansa yhteydenotto, määritä itsellesi yleinen aikaikkuna, jonka sisällä siihen vastaat. Voit myös esimerkiksi varata sähköposteihin vastaamiseen aina tietyn ajankohdan päivästä. Sähköposteja voi toki tarkastella useamminkin ja vaikkapa merkitä toimenpiteitä vaativat viestit tähdellä, mutta ajan ja ajatuksen kanssa niihin vastataan esimerkiksi päivittäin 12-14 välillä. Vaihtoehtoisesti lyhyitä meilihetkiä voi olla päivässä useampia. Kun sisäistät tämän itse, et enää ryntää suin päin vastaamaan jokaiseen viestiin sen saapuessa. Usein sähköpostiin vastaaminen voi hieman odottaa. Mikäli asia on todella kiireellinen, se pyritään yleensä hoitamaan tai sitä pyritään vähintään edistämään puhelimessa.

Delegoi tai priorisoi

Älä kuvittele olevasi korvaamaton ja ajattele, että sinun tulee tehdä kaikki. Jaa tehtäviä mahdollisuuksien mukaan myös muille, jos sinusta tuntuu siltä, että kykene niistä yksin määräajassa suoriutumaan. Mikäli työskentelet yksin, harjoittele priorisoimaan työtehtäviä. Erilaisiin työtehtäviin kuluvaa aikaa kannattaa myös seurata, jotta pystyt jatkossa arvioimaan työhön kuluvaa aikaa sekä asettamaan itsellesi realistisia tavoitteita. 

Kytke push-ilmoitukset pois päältä 

Työajan ulkopuolella sinun ei tarvitse saada välittömästi ilmoituksia uusista työsähköposteista.  Työsähköposti-ilmoitusten lisäksi kannattaa kytkeä pois päältä myös  sosiaalisen median sekä puhelinsovellusten ilmoitukset silloin, kun haluat todella olla vapaalla tai hoitaa jonkin rästiin jääneen tehtävän ylityönä. Muuten puhelimesi kilkattaa jatkuvasti vaatien huomiota, etkä pääse sen enempää todella rentoutumaan kuin keskittymään asiaan, jonka olisit halunnut rauhassa hoitaa. 

 

Lähde:

Time

 

Lue myös:

Trainee.fi – Vaali voimavarojasi

Trainee.fi – Kestävä työskentely vaatii rajojen asettamista 

2018-04-17T13:16:45+00:00