Varmista töissä jaksaminen

Työn imu luo parhaimmillaan positiivisen tunnetilan, jossa työtä tehdään tarmokkaasti ja sille omistautuen. Työn imussa työntekijä lähtee mieluusti kohti päivän askareita, nauttii työstään ja kokee sen mielekkäänä. Työ vie mukavasti mennessään ja siihen uppoutuminen tapahtuu melkein kuin vaivihkaa.

Täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei työ imaise tekijäänsä kohti stressiä ja loppuun palamista. Pätkätyö, kiire sekä vaihtuvat ja päällekkäiset projektit saattavat kuormittaa. Suorituspaine, halu saada asioita aikaan ja toisinaan myös täydellisyyden tavoittelu voivat alkaa nakertaa työntekijän voimavaroja.

Stressaantuneena ihminen on usein virittynyt touhuamaan. Hän voi olla myös tiukasti keskittynyt selviytymään käsillä olevasta haasteesta. Olotila saattaakin muistuttaa positiivista työn imua. Stressi voi toki olla myös positiivinen asia, joka lisää väliaikaisesti esimerkiksi tarkkaavaisuutta sekä suorituskykyä. Liiallinen paine kuitenkin sotkee elimistön palautumisjärjestelmän ja johtaa uupumukseen. Tästä syystä olisi hyvin tärkeää osata tarkkailla itseään ja tietää, milloin höllätä. Olosuhteisiin, joissa työtä tehdään, voi usein myös itse vaikuttaa. 

Vinkkejä vireyden ja työtehon säilyttämiseen

Kiinnitä huomiota tehtäviisi – tuntuuko työ palkitsevalta? Kiinnostaako ja kehittääkö se sinua? Mikäli vastaus on ei, tee asialle jotain. Epäkiinnostavassa työssä pakkosuorittaminen tekee hallaa sekä sinulle että työpaikallesi ja käy lopulta uuvuttavaksi.

Edistä rohkeasti muutoksia – onko työsi mielenkiintoista, mutta tuntuu vievän kaiken aikasi? Moni tekee nykyään esimerkiksi nelipäiväistä työviikkoa. Entä olisiko sinulla mahdollisuus joustavaan työaikaan tai etätyöhön? Ota kaipaamasi muutokset rohkeasti puheeksi!

Ole osa työyhteisöä – organisaatio on verkosto, jonka jokainen jäsen voi vaikuttaa sen hyvinvointiin. Myös stressi voi tarttua. Pyri omalta osaltasi tukemaan ja rohkaisemaan työkavereita sekä olemaan arjessa ystävällinen. Anna hyvän kiertää!

Priorisoi ja pyydä tarvittaessa apua – voisiko joku tehtävistä töistä kuitenkin odottaa huomiseen? Usein asetamme itse itsellemme liian tiukan aikataulun, jota pyrimme noudattamaan hampaat irvessä. Jos sinusta tuntuu, että töitä on toistuvasti liikaa, juttele esimiehesi kanssa asiasta ja pohtikaa ratkaisua tilanteeseen.

Lepää riittävästi – hyvin levänneenä työnteko sujuu tehokkaammin ja on mielekkäämpää. Toisinaan lepääminen on helpommin sanottu kuin tehty, sillä stressi aiheuttaa unettomuutta ja unettomuus puolestaan ruokkii stressiä.  Nämä kaksi luovatkin pahimmillaan kehän, josta on vaikea löytää ulospääsyä. Ennakoi ja pyri varaamaan itsellesi riittävästi mahdollisuuksia rentoutua ja rauhoita yösi unelle. 

 

Muista, että ihminen tarvitsee sekä fyysistä unta että vapaa-aikaa palautuakseen rasituksesta. Pieniä taukoja on lisäksi hyvä pitää myös kesken työpäivän. Voit kokeilla esimerkiksi lyhyttä mindfullness-harjoitusta, perinteistä taukojumppaa tai pientä kävelyä korttelin ympäri – mikä ikinä tuntuukaan sinulle omalta ja hyvältä sekä tilanteeseen sopivalta tavalta tuoda vaihtelua työpäivään. 

 

Lähteet:

Työterveyslaitos – uni ja palautuminen

Työterveyslaitos – työn imu

Mielenterveysseura

 

Lue myös:

Trainee.fi –  Suunta hukassa? Seuraa sisäistä paloa! 

 

2018-03-05T14:15:27+00:00