Ota keittiö- ja jääkaappietiketti haltuun!

Työyhteisö tarkoittaa usein myös tilaa, jonka yhteisön jäsenet jakavat keskenään. Vaikka yhdessä työskentely on parhaimmillaan inspiroivaa, voi samaa tilaa jakaessa syntyä myös eripuraa. Yllättävän usein närää herättävät erilaiset käsitykset siisteydestä, ja käsityserot kulminoituvat yhteiskäytössä olevassa keittiössä.

Keittiön siistinä pitäminen ei loppujen lopuksi ole vaikeaa.  Tarvitsee muistaa ainoastaan yksi ohje: siivoa se, minkä sotket.  Kun kaikki siivoavat omat jälkensä, kenenkään ei tarvitse siivota muiden jälkiä.  Laita siis roskasi roskikseen ja astiasi koneeseen tai tiskaa ne.

Puhtaita astioita voi ja saa purkaa astianpesukoneesta kaappeihin – homma vie vain pari minuuttia eikä vaadi erityistä pätevyyttä. Jos tämä tehtävä tuntuu jäävän ainoastaan muutaman henkilön harteille, kannattaa tehdä vuorolista, jonka mukaan tiskinakkia hoitavat vuoroviikoin esimerkiksi työparit tai eri osastot yhteisvastuullisesti.  

Siisti toimitila on myös osa työnantajakuvaa

Jos keittiössä on yhteiskäytössä olevia tarvikkeita (suodatinpusseja, talouspaperia, serviettejä, tiskiainetta tms.) ja huomaat niiden loppuvan tai loppuneen, ilmoita asiasta vastaavalle henkilölle tai hae itse lisää työpaikkasi käytäntöjen mukaisesti.

Mikäli tiedät, että työpaikallasi juodaan esimerkiksi paljon kahvia, on kaikkien ystävällistä omalta osaltaan huolehtia, että sitä riittää. Älä tyydy kaatamaan pannusta viimeistä kupillista itsellesi, vaan keitä kahvia lisää. Mikäli siihen ei sillä hetkellä ole aikaa tai tarvetta, vähintä mitä voit tehdä, on puhdistaa keitin seuraavaa käyttäjää varten. Huuhtaise pannu pikaisesti ja heitä suodatinpussi biojätteeseen.

Keittiö ja muut yhteiset tilat  näkyvät myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, mikäli he vierailevat yrityksen toimitiloissa. Näin ollen siisteys ei ole ainoastaan viihtyvyystekijä, vaan osa työnantajakuvaa. Sen kunnossapitoon jokaisen tulisi sitoutua, vaikka siivousta ei sydämensä asiaksi kokisikaan.

JÄÄKAAPPIETIKETTI

Vallitseeko työpaikkasi jääkaapissa kaaos? Tässä viisi vinkkiä sujuvaan ja toiset huomioivaan jääkaapin käyttöön!

1 Kunnioita jääkaappitilaa

Kun jääkaapilla on useita käyttäjiä, on kohteliasta olla rohmuamatta säilytystilaa turhaan. Pidä jääkaapissa ainoastaan eväät, jotka todella vaativat kylmäsäilytystä. Älä tuo työpaikan jääkaappiin kerralla koko viikon eväitä.

2 Älä ota toisen omaa

Vaikka jääkaapissa oleva lihis tuntuisi huutavan nimeäsi, älä syö sitä, ellei se ole sinun. Älä käytä esimerkiksi kollegan kaappiin ostamaa salaattikastiketta tai kahvimaitoa, ellei sen ole selvästi ilmaistu olevan yhteiseen käyttöön tarkoitettu.

3 Nimikoi ruokasi

Kirjoita nimesi pakkaukseen kestävällä tussilla tai käytä teipinpalasta, jossa nimesi lukee. Näin ei synny epäselvyyksiä siitä, kenen ruoka on kyseessä.

4 Muista hajut ja pakkaa ruokasi oikein

On kohteliasta olla tuomatta jääkaappiin voimakkaasti tuoksuvia ja muihin elintarvikkeisiin tuoksunsa tartuttavia ruokia. Muutenkin työpaikan jääkaappiin tuodut omat ruoat kannattaa pakata tiiviisiin rasioihin, joita voi tarvittaessa liikutella ilman, että sisältö leviää kaikkialle. Näin jääkaappi pysyy siistimpänä. 

5 Huolehdi ruokasi pois kaapista

Pidä huolta, että syöt ruokasi ennen kuin se pilaantuu tai heitä se pois, jos vahinko on jo tapahtunut. Ole erityisen tarkka siivoamisessa, mikäli tiedät, että tulet olemaan pitkään poissa työpaikalta. Yksikään kollegasi ei halua kaapia käymistilassa olevaa risottoasi kaapista, kun itse olet kesälomalla.

 

Aiheesta on kirjoittanut myös The Spruce.

 

Lue myös:

Työhön perehdyttäminen on jatkuva, aktiivinen prosessi

2018-03-14T14:05:49+00:00