Usein sanotaan, että työhaastattelussa kannattaa olla ihan vain oma itsensä. Kiva! Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Psykologitoimisto Crescon henkilöarvioiden johtava konsultti Mikko Puonti tietää, että työhaastattelussa saattaa toisinaan jännittää. Hän kehottaa valmistautumaan haastatteluun, mutta kuitenkin niin, ettei pakota itseään vieraaseen muottiin. Samaa sanoo Aamulehden haastattelema henkilöstöpäällikkö Hannele Hämäläinen henkilöstöpalveluyritys Adeccosta.
“Se kuulostaa kovin kliseiseltä, mutta on totta. Työhaastattelussa kannattaa olla rehellinen.”
Tämä tarkoittaa sitä, että ei kannata olettaa tiettyyn työhön haettavan juuri tietyntyyppistä henkilöä, ja pyrkiä sitten esittämään tätä hahmoa.
– Älä vastaa kysymyksiin sen mukaan, mitä luulet rekrytoijan hakevan, vaan pyri olemaan rehellinen sekä hänelle että itsellesi, Mikko Puonti neuvoo.
Roolin vetäminen työhaastattelussa voi kostautua pahasti, sillä työllistyttyään yritykseen hakija voi kokea joutuvansa vetämään roolia jatkuvasti.
– Esittäminen on raskasta ja energiaa menee tällöin työpaikalla vääriin asioihin. Ei siis kannata lipsahtaa ympäristöön, jossa ei voi olla oma itsensä, Puonti varoittaa.
Työhaastattelussa myös haastateltava saa esittää kysymyksiä
Ennen haastattelua kannattaa miettiä, millaiset taidot ja valmiudet omaa kyseistä työtehtävää ajatellen. Yritykseen ja sen toimintaan kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin etukäteen esimerkiksi sen verkkosivuja hyödyntäen. Myös työpaikkailmoituksesta löytyy yleensä hyvin vihjeitä siitä, millaisia työntekijöitä yritykseen tarvitaan ja mitä hakijalta odotetaan. Toisinaan se kerrotaan suoraan, eli ilmoitus kannattaa lukea kokonaisuudessaan ajatuksella.
Etukäteen voi pohtia, mitä itse tuo omalla osaamisellaan yritykselle lisää. Kannattaa myös miettiä valmiiksi muutamia esimerkkejä siitä, kuinka omia kykyjään on jo työ- tai henkilökohtaisessa elämässään hyödyntänyt. Voit esimerkiksi miettiä, millaisia haasteita olet kohdannut ja kuinka olet ne voittanut.
“Konkreettiset esimerkit ovat valttikortti haastattelussa”, sanoo Mikko Puonti.
Muista myös, että työ on kahden kauppa – paitsi että työnantaja etsii parasta mahdollista työntekijää, etsii myös hakija parasta mahdollista työnantajaa. Myös haastateltava voi esittää työhaastattelussa kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi työn järjestelyihin, etenemismahdollisuuksiin tai palkkaukseen. Parhaassa tapauksessa työntekijän ja työnantajan intressit kohtaavat niin, että niiden varaan on vaivatonta ja luontevaa lähteä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta hyvinkin pitkälle.
Lähteet:
Lue myös: