Työhaastattelu saattaa jännittää pidempäänkin työelämässä ollutta henkilöä, tulokkaasta puhumattakaan.

Kämmenet hikoavat, sydän hakkaa ja pää tuntuu tyhjältä. Orastavalle paniikille ei kuitenkaan tarvitse antaa valtaa, sillä työhaastatteluun voi valmistautua ennalta. Elämäntaidon valmentaja Eeva Ojalehto kertoo parhaat keinot rauhoittaa kroppaa ja mieltä ennen haastatteluhuoneen ovesta sisälle astumista!

Tarkkaile hengitystäsi

Pelkästään hengityksen tarkkaileminen hidastaa sykettä ja rentouttaa. Se vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja on yksi nopeimmista keinoista rentoutua. Ojenna selkä suoraksi ja anna vatsan liikkua vapaasti hengityksen tahtiin.  Hengitys saa virrata omaan tahtiinsa nenän kautta sisään ja ulos

Etsi itsellesi luonteva asento

Ennen haastattelua voit harjoitella eri asentoja seistä ja istua. Todennäköisesti huomaat esimerkiksi, että keho on eri tavalla rento istuessasi tuolin perälle verrattuna siihen, että istut sen laidalla. Joissain asennoissa olo voi olla itsevarmempi kuin toisissa. Etsi sinulle mukava asento, jossa on sopivan rento ja itsevarma olo.

Valmistaudu huolellisesti

On helpompi vastata kysymyksiin, kun niitä on hieman etukäteen pohtinut, Eeva vinkkaa. Myös Trainee on julkaissut aiheesta aiemmin artikkelin – voit lukea sen täältä!

Tee mielikuvaharjoitus ennen työhaastattelua

Ole oman työelämäsi huippu-urheilija ja käy ennen haastattelua mielessäsi läpi onnistunut haastattelutilanne!

  • Sulje silmäsi ja hengitä rauhassa
  • Kuvittele haastattelupaikka, miltä siellä näyttää ja millaisia ääniä siellä mahdollisesti kuuluu. Voit hakea kehon samankaltaisiin asentoihin kuin missä olisit haastattelun aikana.
  • Tunnustele hengitystäsi tilanteessa, ja hae siihen rento rytmi, joka tuo itseluottamusta.
  • Kuvittele mielessäsi, miten vastaat sinulle esitettyihin kysymyksiin ja mitä kysyt itse.
  • Anna harjoitukselle aikaa ja käy mielessäsi läpi koko tapahtuma yksityiskohtaisesti.
  • Kuvittele myös, miltä sinusta tuntuu onnistuneen työhaastattelun jälkeen.

Haastattelussa:

Anna kehosi asettua hyvään asentoon ja anna itsellesi tilaa.  Muista, että sinulla on aikaa. Älä suotta kiirehdi vastauksiasi. Kun sinulle esitetään kysymys, ehdit hyvin ottaa muutaman rauhallisen hengityksen ennen vastaamista.

“Usko itseesi”, Eeva Ojalehto kehottaa. Hän muistuttaa, että haastattelutilanne voi mennä eri tavalla, kuin mitä alun perin on ajatellut. Siitä huolimatta se on todennäköisesti mennyt hyvin.

“loitse rohkeudestasi ja näe ne asiat, mitkä menivät hyvin.”

Vaikka ei tulisikaan valituksi työhön, on haastattelun jälkeen ehkä kuitenkin oppinut itsestään jotain. Jokainen kokemus valmistaa hakijaa tulevaan, meneepä hän lopulta haastattelussa tarjottuun työhön tai myöhemmin johonkin toiseen paikkaan.

Tsemppiä työnhakuun!  

 

Eeva Ojalehdon kotisivuille pääset tästä

 

Lue myös:

Trainee.fi: Viisi vinkkiä seesteisempään työelämään

 

 

2018-07-19T07:32:54+00:00