Työhaastattelu saattaa tuntua stressaavalta näytön paikalta, johon valmistautuessa täytyy ottaa huomioon monta asiaa.  Mitä siellä kysytään? Entä miten niihin kysymyksiin vastataan?

Jokainen työhaastattelu on erilainen. Usein haastattelussa on kuitenkin tiettyjä peruselementtejä, joiden kohtaamiseen pystyy valmistautumaan etukäteen. Haastattelua ei tarvitse pelätä. Yhteisen juttutuokion tarkoitus on selvittää, mitä tarjottavaa yrityksellä ja työntekijällä voisi toisilleen olla.  Voit antaa itsestäsi hyvän vaikutelman olemalla valmistautunut, tilanteessa läsnä, sekä kiinnostunut mahdollisesta uudesta työpaikastasi ja siitä, mitä siellä tapahtuu.

  1. Valmistaudu peruskysymyksiin

Yleensä haastattelijaa kiinnostaa tietää vastaukset ainakin kysymyksiin kuka olet, mitä olet tehnyt aiemmin ja miksi olisit sopiva tekijä avoimeen paikkaan. Yleisiä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi:

  • Missä näet itsesi kahden (tai viiden tai kymmenen) vuoden kuluttua?
  • Kuvitellaan, että yrityksessämme on [kuvatun kaltainen] ongelma. Miten lähtisit ratkaisemaan tätä ongelmaa?
  • Miten seuraat [kyseessä olevan] toimialan kehitystä?
  • Miksi haluat meille töihin?

Työhaastattelu ei ole tilanne, jossa kaikkiin kysymyksiin odotetaan täydellisesti soljuvaa vastausta. Pääasia on, että vastaat. Jos tuntuu siltä, että haastattelijan kysymys kaipaa tarkennusta, voit aina kysyä sitä.

  1. Ota todistukset mukaan

Alaan liittyvät koulu-, kurssi ja työtodistukset kannattaa ottaa haastatteluun mukaan. Ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa myös muut todistukset voi olla hyvä pitää mukana. Varsinkin kirjalliset suositukset aiemmilta työnantajilta voivat olla hyödyllisiä. Hyvän vaikutelman voi antaa myös työnäytteillä.  Ota siis portfolio mukaan, mikäli sinulla sellainen on.

Todistuksen, suosituksen, infograafin tai asiakasreferenssin esittäminen voi tuoda sinulle tilaisuuden ohjata haastattelua haluamaasi suuntaan. Parhaimmillaan se antaa sinulle mahdollisuuden kertoa omista vahvuuksistasi vapaammin ja yksityiskohtaisemmin.

Välttämättä työtodistuksia ja muita papereita ei pyydetä haastattelussa esittämään. On kuitenkin parempi, että ne ovat mukana, kuin että jätät ne kotiin ajatellen, ettei mitään tarvita.

  1. Muista, ettei haastattelijakaan ole aina ekspertti

Toisinaan henkilö joka haastattelee sinua, voi olla tilanteeseen vähemmän valmistautunut kuin sinä itse. Haastattelut saatetaan pusertaa asiakastapaamisten ja palaverien väliin ja haastattelijalla itsellään voi olla pallo hieman hukassa. Tämä tieto saattaa ehkä helpottaa, kun valmistaudut tilanteeseen!  

Älä siis pelkää haastattelijaa, tai ajattele, että olet epäkiinnostava hakija, mikäli hän vaikuttaa hieman poissaolevalta. Hyvin valmistautuneena voit helpottaa myös haastattelijan mahdollista epävarmuutta. Kuulostele tilannetta rauhassa ja anna sen kehittyä.  Tarvittaessa voit omaksua hieman aktiivisemman roolin etkä ainoastaan odota, että sinulta kysytään jotain.

  1. Kysy kysymyksiä

Usein työhaastattelussa kysytään tapaamisen loppumetreillä, onko sinulla mitään kysyttävää.  Jos haluat jäädä haastattelijan mieleen, on tämä hyvä paikka tehdä vaikutus. Voit kysyä esimerkiksi, mitkä olisivat tavoitteet joita sinulle työssä asetetaan ensimmäisen kuukauden aikana, millainen haastattelijan oma urapolku yrityksessä on ollut tai millaisia mahdollisuuksia yritys tarjoaa sinulle kehittyä jossain tietyssä, sinua kiinnostavassa asiassa. 

  1. Valmistaudu neuvottelemaan ja muista, että kaikkea ei tarvitse sopia heti

Palkasta yleensä keskustellaan työhaastattelussa ainakin jonkin verran. Muista, että palkasta voi myös neuvotella. Pyri ottamaan selvää alan yleisestä palkkatasosta ennen työhaastattelua. Voit myös ehdottaa, että palaatte palkkakeskusteluun tarkemmin, jos kanssasi edetään hakuprosessissa. 

Vältä tätä:

Työhaastattelussa saatetaan myös kysyä, mitä tekisit toisin verrattuna yrityksen vallitseviin käytäntöihin, jos sinut valittaisiin työhön. On hienoa, mikäli sinulla on antaa tähän kysymykseen perusteltuja vastauksia. Vältä kuitenkin turhaa ryöpyttämistä ja yrityksen toimintapojen haukkumista, vaikka arvelisitkin tietäväsi, millaisia parannuksia yrityksen tulisi tehdä. Muuten saatat jättää itsestäsi turhan hyökkäävän vaikutelman.

 

Lähde:  Inc.com

 

Lue myös:

Trainee.fi: Hyvä työhakemus ei synny sattumalta

Trainee.fi: Saatko sen, mitä ansaitset? Perustele palkkasi paremmaksi! 

2018-06-25T09:58:56+00:00