Kesäkuun aurinko kiipeilee taivaalla ja lähettää ilmaan lämpöisiä loma-ajatuksia. Katso hyödylliset vinkit ja petaa kesälomallesi paras mahdollinen alku.

Suuri osa suomalaisista aloittaa kesälomansa juhannuksen paikkeilla ja peräti miljoona lomailee heinäkuussa. Ennen kesälaitumille kirmaamista kannattaa pyrkiä jättämään jälkeensä suhteellisen siisti työpiste ja -tilanne. Itse lomaa kannattaa myös suunnitella hieman etukäteen. Näin vapaalla voi keskittyä nauttimaan siitä, mikä on olennaista ja lomastaan saa irti suurimman mahdollisen hyödyn.

Ennen kesälomaa…

… Priorisoi ja delegoi

Keskeneräisistä töistä kannattaa valita muutama, jotka saattaa valmiiksi ennen vapaata. Erityisesti pienet tehtävät on hyvä hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi ennen lomaa, vaan osan tehtävistä voi hyvällä omatunnolla delegoida eteenpäin tai jättää sijaisen hoidettavaksi.

… Suunnittele paluusi

Lomaltapaluuta voi helpottaa jo ennen lomalle lähtöä. Tee muutaman kohdan lista asioista, joihin tulet tarttumaan heti töihin palattuasi. Näin et vapaasi aikana turhaan stressaa, mitä tuleman pitää ja pääset hallitusti taas kiinni töihin.

… Siisti työpisteesi

Lomalta paluuta helpottaa henkisesti myös se, ettet palaa kaoottisen klemmari- ja post it -meren keskelle. Tee pieni perussiivous, vie mahdolliset turhat roskat pois ja varmista myös, että et jätä mitään turhan henkilökohtaista työpaikalle.

… Aseta sähköpostiisi automaattinen poissaoloviesti

On hyvää asiakaspalvelua kertoa, milloin et ole tavoitettavissa ja kenen puoleen henkilö voi kiireellisissä asioissa kääntyä. Tämä saattaa osaltaan vähentää sähköpostissa odottavien yhteydenottojen määrää lomalta palatessa.

… Mieti, mitä onnistunut loma sinulle merkitsee

Muista, että loma ei ole suoritus, vaan sen tarkoitus on tarjota vastapainoa arkeen sekä rentouttaa. Liian tiukka aikatauluttaminen harvoin kannattaa, mutta pienellä suunnittelulla lomastaan voi saada huomattavan paljon enemmän irti.  

 

Lisävinkki lomaltapaluuseen:

Jos mahdollista, ajoita töihin palaamisesi keskelle viikkoa. Näin ensimmäinen lomaa seuraava arkiviikkosi ei tunnu liian pitkältä ja puuduttavalta.

Itselleen kannattaa antaa aikaa totutella työrytmiin. Älä yritä lähteä heti jyräämään täydellä höyryllä, vaan käynnistele lomalla levännyt koneistosi pikkuhiljaa niiden muutamien tehtävien parissa, jotka olit ennen lomaasi suunnitellut.

 

Ihanaa kesälomaa!

 

 

Lähde: Työterveyslaitos – avaimet onnistuneeseen kesälomaan

 

Lue myös:

Trainee.fi: Kestävä työskentely vaatii rajojen asettamista

2018-06-07T06:22:13+00:00