Työterveyslaitos muistuttaa, että kuumassa työskennellessä on tärkeää huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta sekä palautumisesta ja levosta.

Suomessa on viime päivinä saatu nauttia yllättävän lämpimästä säästä. Pitkän talven jälkeen helle on monelle tervetullut asia. Auringonpaiste ja lämpö ilahduttavat, mutta ne voivat myös kuormittaa elimistöä.  Tiesitkö esimerkiksi, että elimistön sopeutuminen lämpöön kestää noin viikon? Helteen ensimmäiset päivät ovatkin usein ne vaikeimmat. Tukaluutta voi kuitenkin vähentää. Muista ainakin nämä perusasiat:

Juo riittävästi

Fyysistä työtä tehtäessä on hyvä juopa jopa 1-2 desilitraa kerrallaan kolmesta neljään kertaan tunnissa. Nesteytys on tärkeää myös kevyemmissä työtehtävissä työskenteleville. Muista, että vesi ei ole aina paras janojuoma. Pitkässä kuormituksessa kannattaa vaihtaa vesi sokeria sisältävään mehuun tai urheilujuomaan.  

Syö monipuolisesti

Helle vie usein nälän mennessään. Syöminen ei ehkä kiinnosta, mutta elimistö tarvitsee silti energiaa. Hedelmät ja vihannekset ovat hyvää hellepäivän ruokaa mutta jotain pikkuisen tuhdimpaa olisi myös hyvä pyrkiä nauttimaan. Mikäli hikoilet töissä paljon, voi esimerkiksi suolakurkkujen tai oliivien ajoittainen napostelu auttaa ylläpitämään suolatasapainoa.

Tauota työtä

Kun työtä tekee helteellä, kannattaa taukojen määrää hieman lisätä. Aurinkoon ei kannata jäädä köllöttelemään, vaan tauon aikana tulisi hakeutua varjoon ja pitää näin selkeää taukoa paitsi työnteosta, myös auringosta.

Apuvälineet käyttöön

Tuulettimet ja ilmastointilaitteet viilentävät helteellä mukavasti, samoin esimerkiksi toimistotilan läpiveto. Toisinaan näppärä taukopaikka voi olla myös ilmastoitu auto. 

Kuuman työpäivän jälkeen kannattaa kotiolosuhteet ja varsinkin makuuhuone järjestää mahdollisimman viileäksi. Näin päivän mittaan kuormitettu keho saa yöllä palautua ja viilentyä rauhassa.

 

Kuva: 123rf.com/racorn

Lähde: Työterveyslaitos

 

Lue myös:

Trainee.fi – Vaali voimavarojasi

2018-05-16T11:47:09+00:00