Sekä videohakemukset että -haastattelut ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Kuvaaminen saattaa jännittää, mutta videota kannattaa ajatella enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Suunnittele toteutus ja harjoittele esiintymään kameralle – näin syntyy luonteva ja hyvä videohakemus! 

Videohakemus voi olla hyvä keino kertoa itsestään enemmän ja elävämmin kuin perinteisellä hakemuksella ja CV:llä on mahdollista. Yhteen työpaikkaan voi olla useita kymmeniä, ellei peräti satoja hakijoita. Videohakemus hakemuksen liitteenä on siten mahdollisuus erottua joukosta ja herättää työnantajan kiinnostus.

Ei ole mitenkään tavatonta, että työnantaja pyytää hakijaa lähettämään itsestään videoesittelyn jo heti ensimmäisen hakemuksen yhteydessä. Videohakemuksen voi kuitenkin tehdä, vaikka sellaista ei erikseen olisi pyydetty. Siihen kannattaa silloin panostaa ja miettiä, millaisen vaikutuksen haluat tehdä työnantajaan.

Vinkkejä videohakemuksen tekemiseen:

  1. Suunnittele, mitä sanot

Hyvän videohakemuksen tekemiseen pätevät samat säännöt kuin hakemuksen tekemiseen. Kiinnostava alku on tärkeä, jotta saat haluamasi huomion ja videosi katsotaan loppuun. Voit esimerkiksi kertoa tarkemmin taidoistasi, jotka olet hakemuksessakin maininnut tai aloittaa jollain itseäsi koskevalla, kiinnostavalla faktalla.

  1. Kiinnitä huomiota tekniseen toteutukseen

Mikäli olet kuvaajana kokematon, huomioi tärkeimpinä asioina valaistus ja ääni. Jos jompi kumpi on pielessä, ei hyvin suunnitellusta sisällöstä välity haluttu kuva. Avuksi kuvaamiseen ja editoimiseen voi kysyä vaikka kaveria. Yksinkertaisimmillaan hakemusvideon toteuttaminen onnistuu kännykällä ja editointiin tarvittavia ohjelmia on ladattavissa käyttöön ilmaiseksi. 

  1. Ole oma itsesi

Videolla voit hakemusta paremmin näyttää kuka olet. Siksi ei kannata sortua ylinäyttelemiseen, vaikka haluatkin antaa parhaan kuvan itsestäsi. Kerro sen sijaan itsestäsi rennosti ja omin sanoin. Pukeutuminen kannattaa miettiä yhtä tarkkaan kuin olisit menossa työhaastatteluun, vaikka tässäkin on tärkeintä olla luonteva ja aito.

  1. Mieti kuvauspaikka

Kuvauspaikan valinnalla voit myös kertoa persoonastasi. Se voi vaikka liittyä harrastukseesi ja johonkin mistä erityisesti pidät. Jos et ole tottunut kuvaamaan itseäsi, kannattaa ottaa huomioon myös se, jotta voit keskittyä videon tekemiseen. Jos sen sijaan olet tottunut tekemään Youtube- tai snäppivideoita keskellä kaupunkia liikkeellä ollessasi, voi se olla hyvä tehokeino, kunhan hälinä ei vie huomiota.

  1. Jaa ajatuksella

Jos tekemäsi videohakemus on tarkoitettu tiettyyn työtehtävään, voit lähettää linkin siihen hakemuksen ja CV:n liitteenä. Voit toki tehdä myös yleisemmän videohakemuksen ja esittelyvideon itsestäsi ja lähettää sen hakemuksen ja CV:n kanssa kiinnostaville työnantajille.

Mikään ei tietenkään estä jakamasta videohakemusta myös laajemmin verkossa, jos olet muutenkin aktiivinen somessa ja haluat videollesi lisänäkyvyyttä. Työnantajat seuraavat somessa erityisesti Twitterissä mm. hashtageja #rekry #rekrytointi sekä #somerekry.

 

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Kesäduuni.org-sivustolla.

 

Lue myös:

Trainee.fi: Hyvä työhakemus ei synny sattumalta

Trainee.fi: Mielessä rekrytointi? Näin syntyy hyvä työpaikkailmoitus

 

2018-02-22T16:12:00+00:00