Suurin osa työhaastatteluun liittyvistä artikkeleista keskittyy antamaan neuvoja työnhakijalle. Toisinaan kuitenkin myös haastattelija voisi kaivata hieman apuja samaan tilanteeseen sekä siihen valmistautumiseen. Tässä kymmenen vinkkiä haastattelun suunnitteluun sekä itse keskusteluun! 

Tee vaikutus puhelulla

Voit soittaa potentiaaliselta vaikuttavalle hakijalle ja keskustella lyhyesti työhön liittyvistä perusasioista, minkä jälkeen sovitte haastatteluajan. Varsinkin nuoremmat työnhakijat voivat tällaisen henkilökohtaisen ensikontaktin jälkeen jännittää haastattelutilannetta paljon vähemmän. Tuntuu mukavalta mennä juttelemaan henkilön kanssa, joka on tavallaan jo tuttu!

Mieti, mitkä ovat oleellisia asioita haettavaa työtä ajatellen

Onhan se hienoa, jos esimerkiksi puhelinvaihteessa työskentelevä henkilö osaa puhua kuutta kieltä, mutta jos 99% työstä tapahtuu suomeksi tai ruotsiksi, ei liene kovin tärkeää, että hallussa on myös mandariinikiina ja esperanto.

Luo haastattelulle selkeä runko

Älä syöksy suoraan tenttaamaan. Voit ensin lyhyesti esitellä yrityksenne ja kerrata avoimen työtehtävän sisällön, minkä jälkeen keskustelette hakijan sopivuudesta siihen. Anna myös hakijalle tilaisuus kysyä kysymyksiä sinulta.

Tutustu hakijaan etukäteen paperilla

Kaikkea tietoa ei tarvitse ulkomuistiin tankata, mutta silmäile viimeistään juuri ennen haastattelua hakemus ja ansioluettelo ajatuksella läpi. Tee merkintöjä kohtiin, joista haluaisit tietää lisää.

Varaa haastattelulle aikaa

Älä esimerkiksi sovi työhaastattelua kahden palaverin väliin. Mikäli haastatteluja on tarpeen tehdä useita saman päivän aikana, pyri varaamaan itsellesi vähintään varttitunti aikaa tapaamisten väliin ja tee itsellesi pieni yhteenveto keskustelusta. Irrottaudu yhdestä haastattelutilanteesta ennen seuraavaa. Nouse ylös, käy vaikka hakemassa kuppi kahvia ja orientoidu tämän jälkeen tulevaan hakijaan.

Puhu asiaa

Jos käy ilmi, että esimerkiksi jaat hakijan kanssa harrastuksen, älä ala puhumaan siitä vaan pidä keskustelu työhön liittyvissä asioissa. Pelkkä mukavien jutustelu yhteisistä kiinnostuksen kohteista saattaa saada todellisuuden hämärtymään. Henkilö, josta sinä pidät eniten, ei välttämättä ole tehtävään sopivin.

Ole asiallinen

Älä kysele hakijan seurustelusuhteista, siviilisäädystä, perheestä, lapsista tai siitä, kuinka lasten hoito järjestetään. Jätä pois myös utelut siitä, kuuluuko hakija johonkin liittoon tai puolueeseen. Nämä eivät kuulu sinulle, eikä niistä kyseleminen ole asiallista.

Kysele ja anna tilaa, älä paasaa

Anna hakijan puhua. Älä jää pitämään pitkiä monologeja työpaikkanne kulttuurista, siitä millaiset henkilöt ovat tehtävää aiemmin hoitaneet ja millä menestyksellä tai siitä, kuinka ay-liike mielestäsi romuttaa työmarkkinoita.

Tarjoa kurkistus työpaikan kulttuuriin

Kun juttelut on juteltu, paperit katsottu, virallinen työhaastattelu ohi ja kaikki vaikuttaa mielestäsi lupaavalta, voit vielä halutessasi esitellä yrityksen tilat, mahdollisen tulevan työpisteen ja antaa hakijan näin tutustua myös työpaikkanne henkeen sekä mahdollisiin tuleviin työkavereihinsa.

Pidä hakija kartalla tilanteesta

Kun rekrytointiprosessi etenee, pidä hakija tilanteen tasalla ja tee se hyvissä ajoin. Jos lupaat ilmoittaa asiasta tiettyyn päivämäärään mennessä, pidä tästä kiinni. Mieti viestisi huolella varsinkin niissä tilanteissa, kun joudut kertomaan kielteisestä rekrytointipäätöksestä. Hyvän hakijakokemuksen kannalta on hienoa, jos voit antaa mahdollisuuden palautteen saamiseen. Näin työntekijä voi pyrkiä kehittämään itseään eteenpäin.

 

Lue myös:

Trainee.fi :  Muista viestinnän merkitys rekrytoinnissa – varsinkin silloin, kun hakija ei saa paikkaa

Trainee.fi: Kuuluuko yksityiselämä työnantajalle?

2018-09-19T09:27:36+00:00