TATin #puhurahasta-podcast -sarja saa jatkoa yrittäjyysteemalla.

Leevi Lamminsivu on 16-vuotias koululainen, joka on ollut myös yrittäjä pian parin vuoden ajan.

“Perustin Kiinteistöhuolto Lamminsivun lokakuussa 2016”, Leevi kertoo.

Nordnetin talousasiantuntijana työskentelevä Martin Paasi on selvästi vaikuttunut.

“Minä taisin olla 14-vuotiaana Kappelin kellarissa keräämässä likaisia astioita tiskattavaksi”, hän naurahtaa ja tiedustelee Leeviltä, onko tämän yritys osakeyhtiömuotoinen. Ei kuulemma ole.

“Jos olisin laittanut pystyyn osakeyhtiön, olisi jonkun toisen pitänyt olla toimitusjohtaja. Alaikäisenä en olisi voinut olla sitä itse.”

Taloudellinen tiedotustoimisto TATin Viivi Ali-Löytty huomauttaa, että ainakin yrityksen tuleva kehityskaari taitaa olla selvillä:

“On jotain mitä odottaa, parin vuoden päästä kun olet täysi-ikäinen, niin yritys osakeyhtiöksi ja titteli toimitusjohtajaksi.”

Millaisia töitä Kiinteistöhuolto Lamminsivu sitten tekee?

“Maan ajoa, murskauksia, pieniä kaivuutöitä”, Leevi luettelee.

“Kesäisin nurmikoiden leikkuuta, talvella hiekoituksia ja lumitöitä. Minulla on yksi oma traktori jolla teen aurauksia ja hiekoituksia. Lisäksi on minikaivuri, jolla kaivetaan kesällä.”

Idean omasta yrityksestä Leevi sai tehtyään kiinteistöhuoltoon liittyviä töitä perheen maatilalla. Töistä paiskiessa kypsyi ajatus, voisiko hommia tehdä myös muille ja saada siitä palkkaa.

“Isä autteli tässä alkuun, ja toki myös muut läheiset ovat auttaneet. Kaverit paljon myös. Aina on löytynyt apua, kun on pitänyt vaikka hakea jotain varaosaa jostain tai korjata jotain.”

Parasta yrittäjyydessä on vapaus

Yrittäjyyden parhaaksi puoleksi Leevi listaa vapauden tehdä työhön liittyvät päätökset itse.

“Haastavinta on se, että olisi töitä tasaisesti. Nyt meinaa olla niin, että välillä on hommaa enemmän kuin ehtii tehdä ja toisinaan taas sitten ei ole mitään.”

Nuori yrittäjä käy edelleen myös koulua, joka haukkaa suuren osan käytettävissä olevasta ajasta.

“Kouluun on matkaa 45 kilometriä ja päivät seitsemäntuntisia. Siinä se aika pitkälti menee. Kesällä tein töitä lähes joka päivä, mutta nyt syksyllä on oikeastaan mahdollista työskennellä vain viikonloppuisin.”

Nuoria Leevi kannustaa hakeutumaan rohkeasti yrittäjiksi.

“Ilman muuta yrittäjyys on vaihtoehto, jos on kiinnostusta ja rohkeutta siihen lähteä. Netistä löytyy kaikki tarvittava tieto, millä pääsee alkuun. Sieltä voi tulostaa paperit ja täyttää ja postittaa ne. Parin päivän päästä onkin sitten jo yritys pystyssä.”

Entä mitä tubettaja Roni Backille kuuluu ja mitä hän ajattelee yrittäjyydestä? Myös tämä selviää TATin #puhurahasta -podcastin jaksossa, jonka voit kuunnella alta.

 

 

Lue myös:

 

Trainee.fi: Säästämisen pitäisi olla luontevaa kuin hampaiden harjaus

Yrittäjät.fi: Yrityksen perustaminen

Yrittäjän päivä

2018-09-05T10:33:39+00:00