Kesätöiden jälkeen monen opiskelijan taloudellinen tilanne saattaa olla ilahduttava. Arkeen palatessa on kuitenkin hyvä palauttaa mieleen oman talouden hallintaan liittyvät perusasiat,  jotta rahaa jää pakollisten menojen lisäksi myös elämiseen.  Usein opiskelija säästää elämyksiin.

Osuuspankkiryhmän ekonomisti Henna Mikkonen näkee monen nuoren suurimpana ongelmana kokonaiskuvan hahmottamisen.

“Aika moni tietää, mistä ja miten paljon rahaa tulee, mutta kun lähdetään tarkastelemaan menopuolta, ei enää ollakaan niin hyvin kartalla. Raha tuntuu vain katoavan jonnekin.”

Jotta omat menot hahmottuisivat paremmin, kehottaa Mikkonen seuraamaan omaa taloutta muutamien viikkojen ajan.

“Jo kahden viikon menoja tarkastelemalla voi nähdä, millainen kuluttaja on. Ostaako jotain esimerkiksi aina vain tavan vuoksi, tai onko mukana sosiaalista kuluttamista, sellaista että hankkii jotain koska kaverikin tekee niin.”

Kulutustottumusten hahmottumisen jälkeen voi miettiä, mistä voisi ja haluaisi säästää.

Talouspositiviisia onnistumisen kokemuksia

Esimerkiksi omaan kotiin muuttaessa moni on uuden asian edessä, kun pitäisi ottaa vastuu omasta taloudenpidosta. Tilanteeseen liittyy tietyllä tapaa riskejä, mutta Henna Mikkonen toteaa monen nykynuoren hoitavan asiansa varsin mallikkaasti.

“Oman talouden hallinta voi parhaimmillaan olla hyvin voimaannuttava kokemus”, hän huomauttaa.

“Kun nuori ottaa vastuuta, oppii sopeuttamaan kulutuksensa vallitsevaan tilanteeseen ja huomaa, että pärjää, tulee siitä mielettömän hyvä fiilis.”

Mutta hohhoijaa – budjetointi ei kyllä kuulosta yhtään hohdokkaalta puuhalta.

“Ei se sitä varmaan olekaan”, nauraa Henna Mikkonen.

“Tässä asiassa ei kuitenkaan ole oikotietä. Jotta tietää, mitä omassa taloudessa tapahtuu, tuloja ja menoja on seurattava ja niiden suhdetta tarvittaessa tasapainotettava.”

Nykyään budjetoinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi erilaisia mobiilisovelluksia. Myös suurimmalla osalla pankkeja on verkkopankissa tarjolla talouden seurantatyökaluja. Näiden avulla käyttäjä voi muun muassa asettaa itselleen säästötavoitteita ja seurata, mihin rahaa kuluu.

Ennakoi ja säästä unelmasi todeksi

Tavallisesti suurimmat kuukausittaiset kuluerät ihmisten elämässä ovat asunto, liikkuminen eli esimerkiksi työmatkojen kustannukset  ja ruoka.

“Asuminen on yleensä varsin kiinteä kuluerä, joka ei juurikaan heilahtele”, Mikkonen toteaa.

Ruoan suhteen on enemmän pelivaraa. Trainee.fi:n kysyessä sosiaalisessa mediassa mistä opiskelija säästää arjessa mainitsi valtaosa vastaajista ruoan. Vastaajat kertoivat ostavansa alennustuotteita, välttävän ulkona syömistä sekä yksinkertaisesti syövänsä vähemmän.  

“Ei tietenkään saisi käydä niin, että ruoan laatu liian paljon kärsii”, pohtii Mikkonen.

“Pienelläkin rahalla voi syödä terveellisesti, mutta se toki vaatii hieman vaivannäköä. Esimerkiksi Marttaliiton sivuilta löytyy vinkkejä kauden kasvisten hyödyntämiseen.”

Kaikki opiskelijat eivät suinkaan säästä pahan päivän varalle tai sijoittaakseen. Trainee.fi:n saamissa vastauksissa moni mainitsi säästökohteina sen sijaan esimerkiksi matkustelun ja muut elämykset. Mitä rahoitusalan ammattilainen sanoo tästä?

“Elämää ja unelmia varten täällä ollaan”, Henna Mikkonen toteaa.

“Velkarahalla matkustelusta olisin ehkä eri mieltä. Aina kannattaa miettiä kaksi kertaa, ennen kuin ottaa lainaa mitään tarkoitusta varten. Mutta jos unelmia toteutetaan pitkäjänteisen säästämisen kautta, se on erittäin hyvä tapa oppia säästämisen kulttuuriin.”

 

Lyhyt muistilista oman talouden hallintaan

1. Pidä kirjaa tuloista ja menoista.

2. Vältä heräteostoksia. Suunnittele hankintasi, korjaa vanhaa ja kierrätä. Jos pitää hankkia jotain uutta, kilpailuta hankintasi, oli kyseessä sitten esimerkiksi puhelinliittymä tai itse puhelin.

3. Jos spontaani pikavippien ottaminen ja sen myötä velkaantuminen tuntuu olevan ongelma, voi hakea itselleen vapaaehtoisen luottokieltomerkinnän.

 

Käytännöt vinkit 

  • Hyödynnä kauppojen paljoustarjoukset, vaikka yhdessä kaverin kanssa. Voitte ostaa isompia määriä kerralla edullisemmin ja puolittaa saaliin. Näin pieni opiskelijakeittiö ei myöskään aina tursua tavaraa.
  • Kaipaatko uusia vaatteita vaikka niihin ei ole varaa? Perustakaa lainausrinki samankokoisten kavereiden kanssa ja swappailkaa vaatteita vaikka kerran kuukaudessa.
  • Laskut kannattaa pyrkiä maksamaan ajallaan. Sähköpostilaskut eivät häviä, kun luot niille oman kansion johon siirrät laskun aina saapumisen jälkeen. Merkitse viesti lukemattomaksi vasta, kun olet maksanut laskun.

 

Lue myös:

Trainee.fi : Onko äitisi töissä täällä? 

 

 

 

2018-08-23T17:32:03+00:00