Future proof -podcastissa puhetta uuden oppimisesta – Miten oppimisesta tehdään osa työtä?

Miten ehtii oppimaan, kun työelämässä on niin kova kiire, kysyvät työpäivämuotoilijat Paula Helle ja Aku Varamäki.

Future proof -podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa käsitellään uuden oppimista ja sen yhdistämistä päivittäiseen työhön. Jaksossa vierailee Akavan johtava asiantuntija Ida Mielityinen.

“Yksi keskeinen haaste on, millä tavalla yhdistämme työn ja siinä tapahtuvan oppimisen niin, että se olisi yhtä aikaa asioiden tekemistä, mutta samalla tietoista ja tavoitteellista osaamisen kehittämistä”, Mielityinen kertoo.

“Itse ajattelen, että muodollisen luokkahuonekoulutuksen ja työssä tapahtuvan oppimisen uudenlainen yhdistelmä on yksi keskeisimmistä avaimista, joita tarvitsemme.”

Kohti syvempää oppimista

Mielityisen mukaan oppimisen kannalta on tärkeää, että työn ohessa reflektoidaan omaa tekemisen tapaa ja syvennetään sitä. Pelkkä tekeminen ei välttämättä opeta tai uudista, päin vastoin.

“Ihmisellä on hankala ominaispiirre yrittää omaksua oppimisesta mahdollisimman vähän, niin että juuri ja juuri selviää uudesta haasteesta ja pääsee taas jatkamaan matkaa. Oppimisen tulisi olla syvempää oman ajattelun ja toimintatapojen kyseenalaistamista, ja siihen tarvitaan pidempää prosessia.“

Helle ja Varamäki pohtivat, että eväät uuden oppimiselle eivät aina riipu pelkästään yksilöstä, vaan myös organisaation kulttuurilla on iso rooli.

“Kyse on myös siitä, onko työpaikalla mahdollisuuksia reflektiolle ja käydäänkö siellä läpi, mitä caseista voi oppia. Tai onko työarjessa ylipäätään aikaa kehittää itseään?”

Podcastissa kuullaan myös media-alan monitaituria ja Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajaa Ronja Salmea, jolla ei ole muodollista koulutusta lainkaan. Salmi kertoo työn ja oppimisen suhteesta omalla urallaan.

“Jossain vaiheessa opiskelu alkoi tuntua toissijaiselta, koska olin jo unelma-alallani duunissa. Tuntui hassulta ajatukselta, että olisin hypännyt siitä maailmasta koulunpenkille. Valitsen töitä sen mukaan, että voiko niistä oppia jonkin uuden taidon. Sitä kautta olen pyrkinyt kehittämään itseäni.”

 

Miten oppimisesta tehdään osa työtä ja löytyykö ratkaisu oppimisappseista? Kuuntele Future Proof -sarjan ensimmäinen jakso!

 

 

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: 123rf.com/Wavebreak Media Ltd

 

 

2018-10-17T12:04:34+00:00