“Korkoa korolle -efekti lyö läpi”, sanoo Martin Paasi varmasti.
Nordnetillä talousasiantuntijana työskentelevä Paasi, Taloudellinen tiedotustoimisto TATin Viivi Ali-Löytty ja opiskelija Olga Heikkala keskustelevat #puhurahasta -podcastin ensimmäisessä jaksossa… mistäpä muustakaan kuin rahasta.
“Näin neljävitosena olen miettinyt, että olisi ollut tosi hyvä, jos joku olisi puhunut mulle rahasta silloin, kun olin nuori. Silloin oli vain kiire saada nopeasti rahaa, milloin mihinkin tarkoitukseen”, Martin toteaa.
Pitkän uran sijoitus- ja rahoitusalalla tehnyt Martin on sitä mieltä, että säästäminen kannattaisi iskostaa omaan käyttäytymiseen. Ajan kuluessa pienistä puroista voi syntyä suuri virta – lopulta voidaan päästä puhumaan jopa sadoista tuhansista euroista.
“Rahasta puhuttaessa pitäisi siis puhua kärsivällisyydestä”, Viivi summaa.
Martin vahvistaa Viivin ajatuksen.
“Kun laittaa vähän rahaa sivuun ja ohjaa ne esimerkiksi sijoitusrahastoon, johtaa se kymmenissä vuosissa siihen, että susta tulee vauraampi, vaikka et tee mitään.”
Olga pyrkii opiskelijana säästämään aina edes vähän.
“Mulla on säästötili, johon laitan osan rahoista. Muuten ne hupenee tosi helposti”, hän kertoo.
Menoja kertyy kuin vaivihkaa kahvitteluista, välipaloista ja muista pienistä heräteostoksista.
Olgalle on kuitenkin tärkeää hallita omaa talouttaan. Suuri osa hänen kavereistaan jakaa saman ajatusmaailman. Kaveriporukka myös keskustelee rahasta ja raha-asioista.
“Aika paljon me puhutaan siitä, miten rahaa ei ole”, Olga nauraa.
“Mutta omaa työtä ja siitä saatavaa rahaa arvostetaan tosi paljon. Tuntuu tosi kivalta, kun voi itse maksaa elämisensä eikä tarvitse pyytää esimerkiksi vanhemmilta.”
Mikä rahaan liittyvä ilmiö voi pahimmillaan lähes koko elämän ja mitä Martinin mielestä pitäisi opettaa nuorille jo koulussa? Kuuntele koko #puhurahasta -podcast-sarjan ensimmäinen jakso!
Lue myös:
Trainee.fi : Oletko sosiaalinen kuluttaja vai tuhlaatko vain tavan vuoksi?